GÜNEYDOĞU’NUN İNCİSİ GAZİANTEP


GÜNEYDOĞU’NUN İNCİSİ GAZİANTEP

Halk arasındaki kısa adıyla Antep ve eski adıyla Ayıntap olan şehir Türkiye'nin en kalabalık dokuzuncu ve şehir merkez nüfusuyla en kalabalık 6. şehridir. Gaziantep; sanayi ve gelişmişlik bakımından ilk sıralarda yer alır. Eğitim, ticaret ve sanayi şehridir.

Paleolitik dönemden beri tarihin en derin izlerini taşıyan bu şehir, Anadolu’nun ilk uygarlıklarından olan Babiller ’den günümüze kadar uzanan tarihi anlatmakla bitmez. Öyle ki kurtuluş savaşında gösterilen mücadeleden dolayı Mustafa Kemal Atatürk’ün nüfusa kayıtlı olduğu şehirdir Gaziantep.

Bu şehrin simgesi ve şehre gelen herkesin ilk olarak görmesi gereken yer ise Gaziantep Kalesi’dir.


Kalenin içerisi müzedir ve Kurtuluş Savaşı ile diğer tarihi dönemleri anlatan simülasyonlar ve eşyalar mevcuttur. İçerisine girdiğinizde kalenin rehberinin anlatımıyla gözleriniz dolarak çıkacağınızdan emin olabilirsiniz. Kalenin bulunduğu yer aynı zamanda şehrin merkezidir. Meşhur bakırcılar çarşısı ve zincirli bedesten çarşısı hemen yakınındadır. Ayrıca hamam müzesi, savaş müzesi ve mutfak müzesi gibi birçok müzeyi yakınlarda gezebilirsiniz.


Bu şehre gelip yöresel ürünleri tatmadan ve evinizin ihtiyaçlarını almadan dönmek olmaz ????



Gezilmesi Gereken Yerler Listesi

1. Gaziantep Savaş Müzesi

2. Bakırcılar Çarşısı

3. Zincirli Bedesten

4. Gümrük Hanı

5. Kaleoğlu Mağarası

6. Gaziantep Kalesi

7. Hamam Müzesi


8. Panorama Müzesi

9. Tarihi Naip Hamamı

10. Zeugma Mozaik Müzesi


11. Rumkale

12. Gaziantep Emine Göğüş Mutfak Müzesi

13. Tarihi Bey Mahallesi

14. Atatürk Müzesi

15. Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi

16. Kurtuluş Cami

17. Antep Elmacı Pazarı

18. Botanik Bahçesi

19. Hayvanat Bahçesi

Peki Gaziantep’te bulunan hayvanat bahçesinin Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ikinci Dünyanın ise ilk dört hayvanat bahçesinden biri olduğunu biliyor muydunuz?


Gaziantep denilince akla gelen ilk şey ise yemeklerdir. Gastronomi kenti olan bu şehre geldiğinizde yemeklerin tadına doyamayacaksınız.

Tabi ki ilk olarak Baklava…


Kuzu etinin yağsız eti ile yapılan kemik suyu çorbasının pirinç ve lime lime etlerle birleştiğini düşünün. İşte Beyran… Bu lezzeti Gaziantepliler sabahları kahvaltı olarak yerler. Pazar sabahları tıklım tıklım olan Metanet Restoran’da bu lezzeti tadabilirsiniz. Alışık olmayan için ağır gelebilir azar azar yemenizi tavsiye ederiz.



Buraya kadar gelmişken hemen karşısında Metanet restoranın katmer yapan bir dükkânı bulunmakta.



Meşhur Yuvalama çorbasını tatmadan da geçmeyin. Antepliler çok emek vererek yaptığı için bu yemeği çorba olarak değil ana yemek olarak görürler. Ramazan Bayramı sabahında yuvalama yenir. Ayrıca özel günlerin ve davetlerin vazgeçilmez yemeğidir. Pirinç unu ve kıyma ile hazırlanan hamur minik minik yuvarlanır. Öyle ki bir kaşığa 40 tane sığacak kadar küçük yuvarlananı makbuldür.


Bu tür Gaziantep ev yemeklerini ise Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan Mutfak Sanatları Merkezi (MSM) adlı restoranda yiyebilirsiniz. Yöresel tüm yemekler ve kebap çeşitleri bulunmaktadır. 2017 yılı mart ayında Mutfak Sanatları Merkezi (MSM) Gaziantep’e özgü yöresel lezzetlerin tanıtılması amacıyla hizmet vermeye başlamıştır. Fiyatları ise diğer yerlere göre oldukça uygun.

Gaziantep’te tatmanız gereken diğer lezzetler ise; lahmacun, küşneme kebabı, içli köfte, ali nazik kebabı, patlıcan kebabı, ayva kebabı, elma kebabı, nohut dürüm, firik pilavı, simit kebabı, pirpirim aşı, soğan kebabı, soğan aşı ve daha nicesi…