Kelebekler Vadisi ve Ölüdeniz Yolculuğu


Kelebekler Vadisi ve Ölüdeniz Yolculuğu

Akdeniz ve Ege Bölgesi’nin buluşma noktası olan Muğla’nın Fethiye ilçesine yolunuz düşerse Kelebekler Vadisi ve Ölüdeniz bölgesini görmeden kesinlikle dönmemelisiniz. Doğal ve kültürel zenginlikleri ile Türkiye’nin en dikkat çekici lokasyonlarından bir tanesi olan Fethiye’deki bu iki cazibe merkezi turizm sektörünün can damarları arasında yer alır.

Yılın her döneminde farklı bir zenginliği sizlerle buluşturan ve görsel açıdan enfes bir kompozisyon ortaya koyan Kelebekler Vadisi; adını bölgede yaşayan 80’i aşkın kelebek türünden alır. Bu anlamda bölgeye Kelebekler Vadisi denmesinin tesadüf olmadığı bilinmelidir. Ancak bölgede kelebeklerden geçilmeyecek bir durum olmadığını da vurgulamak gerekir. Vadide nemli bölgelerde gözlemleyebileceğiniz kelebekler bölgeye renk katmaya yetiyor.

Renk demişken Kelebekler Vadisi’nde mavi ve yeşilin eşsiz tonlarını bir arada gözlemleme şansını bulabileceksiniz. Akdeniz’in muhteşem sularını plajın hemen gerisindeki ağaçlarla buluşturan bu vadi adeta saklı bir cennet olması ile biliniyor. Yıl boyunca en çok turist ağırlayan Kelebekler Vadisi’nde yaz sezonu aktivitelerinin yanı sıra yılın farklı zamanlarında kamp ve doğa sporlarını da gerçekleştirmek mümkün olabiliyor.


Dünya Mirası Bir Vadi

Doğanın insanoğluna sunduğu enfes armağanlardan bir tanesi olan bu vadi Akdeniz bölgesinde görülen nemli ve boğucu havanın etkisinden oldukça uzaktır. Sarp dağlar arasında konumlanan vadi denizden esen meltemler ile serin bir havaya sahip olur. Serin havası ile ön plana çıkan vadinin önemli özelliklerinden bir tanesi de Dünya Mirasını Koruma Vakfı tarafından koruma altına alınması gereken 100 dağ arasında kabul edilmesidir. Bu anlamda vadinin önemli bir bölümünü de içine alan Baba Dağı ile birlikte bölge sit alanı olarak ilan edilmiştir.

1987 yılına kadar Güdürümsu adı ile anılan ve sonralarda Kelebekler Vadisi adını alan bölge doğayla uyumlu yaşam şartlarına göre çeşitli faaliyetlerin gerçekleştirilmesine izin verir.

Ölüdeniz: Bir Denizden Daha Fazlası

Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı bir başka doğal güzellikte Ölüdeniz’dir. 2006 yılında Alman Bild Gazetesi tarafından gerçekleştirilen oylamada dünyanın en güzel kumsalı seçilen bölgede Likyalılardan günümüze kadar önemli bir geçmişe sahiptir. Kültürel ve doğal açıdan zenginliği ile meşhur Ölüdeniz’in en önemli niteliği en fırtınalı günlerde dahi sakin sulara sahip olmasıdır. Kelebekler Vadisi’ni de içine alan bölgeyi oluşturan Ölüdeniz’de görülmesi gereken pek çok mekan bulunur. Bu anlamda bölgeye turistik amaçlarla gelen seyahat severlerin Gemiler Adası’nı görmeden bölgeden dönmemesi önerilir.


Ölüdeniz ve Gemiler Adası

Ölüdeniz’e yaklıaşık 7 km mesafede bulunan Gemiler Adası; toprakları üzerinde barındırdığı tarihi yapılarla ön plana çıkar. Net olmamakla birlikte tarihi 5. ve 13. yüzyıllara dayanan ev, depo, sarnıç ve kilise kalıntılarının Bizans ve Roma medeniyetleri döneminde inşa edildiği anlaşılmıştır. 1990 yılında keşfedilen ve 30 yılı aşkın süredir bölgenin önemli cazibe merkezleri arasında yer alan Gemiler Adası’nı bir tekne turu ile ziyaret edebilirsiniz.

Ölüdeniz ve Yamaç Paraşütü

Turistik açıdan Ölüdeniz; kumsal ve denizi ile ön plana çıksa da yılın önemli bir bölümünde Babadağ’dan kumsala doğru süzülen paraşütçüleri görmek mümkündür. Tatil severlerin farklı bir deneyim yaşamak adına tercih ettiği bu aktiviteyi siz de deneyebilirsiniz.