Cunda Adası Seyahati


Cunda Adası ve Keyifli Tatil Serüveni

Şehir karmaşasından kaçıp kurtulmak ve huzurlu bir tatil geçirmek isteyenler için Cunda Adası ilk tercihler arasında gelir. Türkiye’nin pek çok noktasında bulunan turizm ve dinlence alanlarından farklı özellikler barındıran ve Ege Bölgesi’nin bütün güzelliklerini sizlerle buluşturan bu ada; sadece Türk kültürünü değil Yunan kültürünü de hissedebileceğiniz bir yer olmayı başarıyor.

Tatil severlerin genellikle Ayvalık gezintileri sırasında tercih ettikleri Cunda Adası; öyle günlerce gezilecek mekânlara sahip değildir. Ama kendine has havası ve yapısı ile tatil keyfini farklı bir şekilde hissedebileceğiniz yerlerden olmayı başarır. Bu nedenle Ayvalık tatili sırasında Cunda macerasını listenize eklemeyi kesinlikle ihmal etmemelisiniz. Özellikle yaz aylarında turistlerin favori mekânlarından olan Cunda’da kültürel mozaik oldukça dikkat çekicidir.


Cunda ve Kültürel Zenginlikler

Osmanlı’nın dağılmasından sonra mübadelenin gerçekleştiği bir yer olması sebebi ile Türk ve Rum halklarının izlerini taşıyan bu adada her adımda farklı bir hikâye ile karşılaşmanız olasıdır. Bu anlamda tatil yaparken farklı hikâyeler duymak hoşunuza gidiyorsa sokaklarda gezerken sizi alıp uzaklara götürecek bir hikâye ile karşılaşmanız olasıdır. Mübadele yıllarında yaşanan zorluklar, parçalanan aileler ve yıkılan umutlar Cunda sokaklarında yankılanan pek çok anının ortak duygusudur.

Mübadelenin geriye bıraktıkları bir nebze burukluk yaşatsa da insanlara Cunda’da kültürel zenginliğin hem yaşantıya hem de mutfak anlayışına önemli etkiler yapmıştır. Ege Bölgesi’nin önemli bir mutfağı olan adada yemek lezzetlerini farklı bir şekilde yaşarken şık ve sevimli restoranların keyfini çıkarabileceksiniz.

Cunda Adası’nda Neler Yapılır?

Cunda’nın farklı toplumları sınırları içerisinde barındırması nedeni ile enfes bir yer olduğunu ifade etmiştik. Bu harikalığı ortaya çıkarmak ve farklı deneyimler yaşamak adına bölgedeki gezilecek mekanları keşfe çıkmak yapabileceğiniz en güzel aktivitelerdendir.

Agios Yannis Kilisesi

Bölgedeki Rumların ibadet etmek için kullandıkları ancak mübadele sonrasında Rum nüfusunun gidişi ile kullanılmayan bu kilise; uzun yıllar atıl kaldıktan sonra farklı bir şekilde değerlendirilmiştir. 1997 yılında Koç Holding tarafından restore edilen kilise Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı adı ile kullanıma açılmıştır. Mimari açıdan oldukça dikkat çekici bu yapının adanın mozaiğini tamamlayan bir parça olduğu kabul edilir. Mimari açıdan zengin olan kilisenin bulunduğu Aşıklar Tepesi görsel açıdan eşsiz bir manzara sunduğundan burada denize karşı huzurlu dakikalar yaşayabileceğinizi ifade etmek gerekir.

Taksiyarhis Kilisesi

Agios Yannis kilisesi ile aynı kaderi paylaşan bu mabet yine Koç Holding tarafından farklı bir şekilde değerlendirilerek bölgeye gelen turistler için kullanıma açılmıştır. Rahmi Koç Müzesi’nin bir replikası olan ve içerisinde pek çok araba modeli barındıran kilisenin İstanbul ve Ankara’daki müzelerin bir devamı olduğu kabul edilir. Bu anlamda araba ile ilgilenenler için bu mekan görülmeye değerdir.


Cunda’da Kamp Macerası

Cunda Adası’nı ziyarete gelenlerin tercih ettiği aktivitelerden bir tanesi de kamp olur. Doğası ve görsel zenginlikleri ile insanların en çok tercih ettiği kamp mekânlarından olan Cunda’ya gelerek bir kamp atabilirsiniz. Havası ve denize nazır kamp alanları ile bu bölgede yapacağınız kampı asla unutamayacaksınız.