Tarihin Sıfır Noktası GÖBEKLİTEPE


Göbeklitepe ve Nemrut Dağı ile Tarih Keşfi

Anadolu topraklarının en gizemli iki bölgesi Göbeklitepe ve Nemrut Dağı… Farklı uygarlıklar tarafından yerleşim yeri olarak seçilen ve bugün dünyanın en önemli kültür mirasları arasında kabul edilen bu iki bölge hem tarihi hem de kültürel açıdan Anadolu coğrafyasının zenginliğini ortaya koyuyor.


Kültür turizmi dendiğinde akla gelen bu iki mekâna daha yakından göz atacağımız bu yazımızda tarih içinde kaybolurken ülkemizin kültür değerlerini daha yakından anlayabilme şansına sahip olacaksınız.

Dünyanın İlk Yerleşim Yeri: Göbeklitepe

1963 yılında gerçekleşen ilk çalışmalar sonrasında zaman içerisinde gün yüzüne çıkarılan ve 1995 yılında başlayan kazı çalışmaları ile bugünkü özelliğine kavuşan Göbeklitepe; Şanlıurfa iline yaklaşık 20 km uzaklıktaki oldukça önemli bir merkezdir. M.Ö. 10 bin yılına kadar geri götürülebilen köklü bir geçmişe sahip olan Göbeklitepe’de çalışmalar sürse de mimari açıdan ciddi eserlerin var olduğunu ifade etmek gerekir.

UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne alınan ve bu yönü ile ülkemizin en önemli tarihi kalıntıları arasındaki yerini almayı başaran Göbeklitepe’nin kültür turizmini şekillendirmede de çok önemli etkilere sahip olduğu ifade edilebilir. Şanlıurfa’nın Peygamberler Şehri unvanına tarihin başladığı yeri de katan bu keşif; turistler için yeni bir cazibe merkezi anlamına gelmiştir.

Tarihe derin bir yolculuk gerçekleştirmek ve yeni keşifler yaparak ülkemizin en özel coğrafyalarında tarihi ciğerlerinize kadar solumak adına Göbeklitepe bölgesini mutlaka gezi listenize almalısınız.

Nemrut Dağı

Adıyaman sınırları içerisinde bulunan ve Komagene Krallığı döneminden kalma eserlerin bulunduğu bu dağ hem heykelleri hem de güneşin doğuşu – batışı konusunda insanları cezp etmesi ile bilinen bir yerdir. Çeşitli hayvan figürlerinin heykel şeklinde konumlandırıldığı bu dağın zirvesinde Doğu ve Batı yamaçlarında ayinler yapılmak üzere inşa edilmiş görkemli bir tapınak bulunur. Tapınak bütün ihtişamı ile ayakta dururken yıl içerisinden milyonlarca turist binlerce basamak çıkarak bu dağın zirvesine tırmanır.



Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında turist akınına uğrayana Nemrut Dağı; efsaneye göre Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı yer olarak da bilinir. Dönemin zalim hükümdarı Nemrut; kendisine itaat etmeyen Hz. İbrahim’i Nemrut Dağı’nın tepesinden alevler içerisine atmış ve Hz. İbrahim Balıklı Göl’e düşmüştür. Ateşin göle odunların da balığa dönüştüğü bu efsanenin geçtiği Nemrut Dağı; Adıyaman şehrinin turistik anlamda en ilgi çeken merkezlerinden bir tanesidir.

Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan ve ülkemize gelen turistlerin en uğrak yerlerinden olan Nemrut’u görmeden Adıyaman’dan ayrılmak olmaz.

Tarih Yolculuğu ve Güneydoğu Anadolu

Kültürel ve tarihi zenginliklerin merkezi konumunda bulunan Türkiye’de Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin önemli bir merkez olduğunu ifade etmek gerekir. Mezopotamya havzasında yer alan Güneydoğu Anadolu; tarih boyunca pek çok uygarlığa ev sahipliği yaptığından zengin bir geçmişe sahiptir. Adıyaman ve Şanlıurfa özelinde gerçekleştireceğiniz gezinin dolu dolu geçeceğini ifade ederken çevre illerde de oldukça zengin bir mirasın var olduğunu bilmelisiniz. Taş evleri ile Mardin, surları ile Diyarbakır ve Zeugma ile Gaziantep ülkemizin turizm konusunda ön plana çıkan şehirleridir.



Sende bir turizm yazarı olabilirsin! Firmamızda blogger olarak hizmet vermek için hemen iletişime geçebilirsin!



Göbeklitepe,Gap Turları,İzmir Çıkışlı Turlar,İzmir Gezi Fırsatları,İzmir Günübirlik Turlar,Karadeniz Turları