Bin bir çeşit güzellik Karadeniz Rüyası


Karadeniz Bölgeleri ve Doğaya Yolculuk

Karadeniz Bölgesi; Türkiye’nin turistik açıdan en çok tercih edilen cazibe merkezlerinden bir tanesi olması nedeni ile Karadeniz Bölgeleri başlıklı bu yazımızda sizlere Karadeniz’in mutlaka görülmesi gereken yerleri hakkında bilgi vereceğiz. Kültürel ve coğrafi açıdan kendine has özellikler taşıyan ve yerli - yabancı hemen her turistin rotasını çevirdiği bu bölgeyi öncelikle havası ve kültürü ile değerlendirmek gerekir.

Kültürel Zenginlikler ve Karadeniz Bölgeleri

Zonguldak’tan başlayıp ülkemizin Kuzeydoğu ucunda bulunan Artvin’e kadar uzanan Karadeniz Bölgesi hem coğrafi bir alanı hem de turistlerin çok tercih ettiği ilgi çekici bir yöreyi ifade eder. Bu anlamda Karadeniz Bölgesi dendiğinde hemen herkesin aklına turizm ve tatil gelir. Türkiye’de Karadeniz’in bu denli dikkat çekici olmasında dağlar arasından süzülen şelalelerin ve her yanı yeşilliklerle kaplı enfes bir doğanın rolünden bahsetmek gerekir.

Yılın çok büyük bir kısmında yağışlara teslim olan bu bölgede doğal zenginlikleri bir de tarihte bu bölgeyi mesken edinmiş uygarlıklardan kalan eserler de destekleyince Karadeniz Bölgeleri mutlaka görülmesi gereken bir yer olarak çıkar karşımıza. Sınırları içerisinde Rize, Trabzon, Giresun, Artvin, Samsun ve Amasya gibi çok önemli şehirleri barındıran bu bölgede gezilecek yerler listesi yaparsanız listenin boyunuzu aşacağını görebilirsiniz.

Trabzon’da Sümela’ya Yolculuk

Trabzon dendiğinde akla gelen ilk mekânlardan bir tanesi Hıristiyanlık inancı için oldukça mühim bir yer olan Sümela Manastırı gelir. Bir dağın tepesinde taşın oyulması ve çeşitli mimari tekniklerin kullanılması ile inşa edilen yapı özellikle duvarlarındaki resimlerle enfes bir görsellik sunar. Görenlerin bakmaya doyamadığı bu Manastır yılın büyük bir kısmı sis ve bulutlar arasında gizlense de konumu ve mimarisi ile ön plana çıkar.

Trabzon’da Sümela yolculuğunuzu bıçakları ile meşhur Sürmene’de bir mola vererek sürdürmek de oldukça heyecanlı olacaktır. Doğru kullanıldığından uzun yılar bileme ihtiyacı hissetmeden mutfaktaki en büyük yardımcınız olacak Sürmene bıçaklarını inceledikten sonra Trabzon’un lezzetlerini tadacağınız restoranlarda kısa bir mola verebilirsiniz. Özellikle tadına doyum olmayacak kuymak Trabzon’da karşılaşacağınız güzelliklerin başında gelir. Kültürel ve doğal zenginlikleri ile ön plana çıkan bu şehirde lezzetlere kapılıp aşırıya kaçmamanızı öneriyoruz. 

Şehzadeler Şehri Amasya

Karadeniz dendiğinde akla ilk gelenler arasında yer almasa da Osmanlı Devleti’nin şehzadeleri genellikle bu şehirde yetişmiştir. Bu özelliği fazlası ile hissettiren ve şehri ikiye bölen Yeşilırmak havzasında kendine has mimariyi yansıtan Amasya’da gezerken kendinizi bir tarih yolculuğundaymış gibi hissedebilirsiniz. Üstelik Ferhat ile Şirin efsanesinin de yaşandığı bu bölgede gözlemleyeceğiniz turistik öğeler Amasya’ya bir daha gelmenize kapı aralayacak!

Milli Mücadelenin Başladığı Yer: Samsun

Türk tarihi için en önemli adımların atıldığı Samsun; geçmişi ve bugünü ile dikkat çekici bir şehir olmayı başarıyor. Özellikle Cumhuriyetin mimarı Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı İlk Adım Anıtı ve Atatürk’ü Samsun’a getiren Bandırma Vapuru; bu şehri ön plana çıkaran öğeler oluyor.

Milli mücadele yıllarını daha iyi anlayabilmenize yardımcı olan eserleri incelerken Samsun’un modern yüzünü de keşfedebileceksiniz. Karadeniz Bölgesi’nin en önemli lokasyonlarından olan Samsun’da keyifli vakit geçireceğinizi ifade etmekte yarar var.