Marmaris Kız Kumu ve Kleopatra Plajı Programımızı Tanıyalım


    Marmaris, Muğla’nın dillere destan doğal ve tarihi güzellikleriyle öne çıkan 13 ilçesinden biri. Ege ile Akdeniz Bölgesinin kesişim noktasında yer alan ve her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turist ağırlayan Marmaris, doğal limanı, palmiye ağaçları ile süslenmiş kıyı şeridi ve mimarisi ile cennet bir destinasyon.

Kleopatra Adası ve Plajı (Sedir Adası)


    Marmaris‘in 16 kilometre kuzeyinde bulunan turistik ve mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisi olan Sedir Adası, aynı zamanda Kleopatra Adası olarak da bilinmekte ve daha çok bu isimle anılmakta. Kleopatra adını ise, altın rengi özel kumsalından almış. Rivayete göre Kleopatra’nın burada yüzdüğüne inanılıyor ve bu nedenle Kleopatra Plajı olarak anılıyor.

    Bölge altın sarısı kumsalı ve denizi ile meşhur. Plaj aynı zamanda Kleopatra Plajı olarak adlandırılıyor. Cedrae antik kentine ait şehir duvarları, pla ve antik tiyatro kalıntıları da burada bulunuyor. Bölgede, Kleopatra’nın da burada yüzdüğüne inanılan çok orijinal ve muhteşem bir plaj mevcut.

    Kleopatra Adası çok güzel bir gezi ve piknik alanı. Burada denizin ve kumsalın tadını çıkarak aynı zamanda piknik ve gezi eğlencesi yapabilirsiniz. Çamlık iskelesi adaya yapılan tekne seferlerinin yeri.

Kız Kumu:



    Marmaris'in Orhaniye Köyü'nde bulunan Kızkumu'nun hikayesi... Kızkumu'nun efsaneleşmiş hikayesi dinleyenleri gerçekten duygulandıracak cinsten...

    Marmaris'in en yeşil köylerinden biri Orhaniye Köyü sıradan olmaktan çok uzak bir köy. Buranın en önemli özelliği ise deniz üzerinde yürüyor hissi veren 600 metre uzunluğunda batık bir patika gibi uzanan plajdı.

   Efsaneye göre çok eski zamanlarda bir kralın kızı fakir bir balıkçı gence aşık olur. Kral ise kızını fakir birine vermek istememektedir. Bu aşka karşı çıkar. Kralın kızı ise babasının sözünü dinlemez ve aşktan gözleri kör olur. Gizli gizli sevgilisiyle buluşmaya başlar. Ancak dedikoducular geride durmaz. Bu durumu krala haber verirler. Bunu da “balıkçı denizden geliyor, kızınız kumsalda onu bekliyor, ışıkla yerini işaret ediyor. Delikanlı da ışığa geliyor ve kızınız ile delikanlı gün ağarana kadar aşk oyunlarına dalıyor.” şeklinde krala anlatırlar. Bunu duyan kral sinirden köpürür.

Gecelerden birinde kral kızını kumsalda yakalar. Askerlerine de ışıkla balıkçı gence işaret vermelerini emreder. Genç ise ışığı görür görmez sevdiğinin geldiğini düşünüp kayığına atlar ve kürek çekmeye başlar. Derken kız askerlerin elinden kurtulup sevgilisine kavuşmak için koşmaya başlar. Ancak sevgilisinin kayığına varması imkansız haldedir. Kendisini suya atar ve o sırada bir mucize gerçekleşir. Kızın adım attığı her yer kuma dönüşürken peşinden koşan askerler de kuma gömülür. Daha sonra kız kayığa kadar koşar ancak iki sevgili tam kavuşmak üzereyken askerlerden biri ok atarak genci vurmaya çalışır. Ancak ok genç yerine kıza isabet eder. Daha sonra kızın bastığı yerde ortaya çıkan kumlar, kan suya karışınca kırmızıya boyanır. Genç adam yaralı sevgilisini de alıp kayıplara karışır. Bundan sonra ikisini de ne gören olur ne duyan...

Hüzünlü bir aşk hikayesi burayı daha da büyülü bir yer haline getiriyor. Ancak Kızkumu'nun tek olayı da hikayesi değil tabii. Yatların ve mavi yolculuğa çıkanların duraklarından biri olan bu koy mavisi ve yeşiliyle görenleri kendisine aşık ediyor.

Azmak Nehri:


Azmak Nehri'ne, eskiden kadınlar burada çamaşır yıkadığı için, Kadın Azmağı Deresi de denilebiliyor. Bu nehir suyu sodalı olduğundan dolayı suya girenlerin ömrünün uzadığı söylenmekte. 

Gökova Körfezine dökülen Azmak çayı, berrak suyu sayesinde su altındaki bitkilerin ve balıkların net bir şekilde görülmesinden dolayı akvaryum hissine kapılabilirsiniz. Çay üzerinde yapacağınız tekne turunda suyun altı yeşil üstü yeşil olunca kendinizi bir ormanın üzerinde tekne turu yapıyormuş zannedebilirsiniz. 

Azmak Kaynakları, Muğla Gökova bölgesindeki geniş alanlara sahip karbonatlı kayaçlardan boşalmaktadır. Azmak Çayı boyunca çıkış yapan yaklaşık 150 Kaynak bulunmaktadır.  Tüm noktalardan çıkan suların tuz ve debileri birbirinden farklıdır. Suların çıkış yerlerine betonlar dökülerek çıkan sulara yönlendirmeler yapılmıştır. Denize 2km mesafesi bulunmakdır. Nehir derinliği yer yer 40cm ile 10m arasındadır. Su sıcaklığı 15-18 derecelerdedir.

Azmak Nehri'nde Tekne turu toplamda 20dk sürüyor 2km gidiş 2km dönüş şeklinde. Tekneler 12 kişi alıyor ve dolan tekne hareket ediyor. Tekne fiyatı 20TL kooperatiften bilet alabiliyorsunuz. 

Akyaka:


Muğla'nın Ula ilçesinde; yeşilin ve mavinin ortasında yer alan Akyaka, Gökova körfezinin doğusunda yer alır. Herkesin gitmek için can attığı küçük bir sahil kasabasıdır Akyaka.

Konumu ve Doğası dolayısıyla 2011 yılında ülkemizin sakin şehirlerinden "Citta Slow" biri olarak ilan edilmiştir. Uzun yıllardır koruma altında olduğu için çok bilindik bir turistik belde değildir. 

Tek tip evleri, oksijen deposu yeşili, çeşitli koyları ve su aktiviteleri ile çok sayıda tursitin uğrak adresi olmuştur.